Det är inget nytt att svenskar beger sig för att arbeta som stafettläkare i Norge. Men vad innebär det egentligen, vad krävs och hur mycket skiljer sig lönen från i Sverige? Nedan följer några vanliga frågor och svar inom området – för den som är sugen på att göra karriär i grannlandet eller bara för den som känner sig nyfiken och vill veta mer.
Vad betyder begreppet stafettläkare?
En stafettläkare, eller hyrläkare som det också kallas, är en legitimerad läkare som inte har någon fast arbetsplats – utan som hyr ut sina tjänster till olika medicinska inrättningar, som vårdcentraler och sjukhus. Man kan säga att läkaren arbetar på uppdrag – och när uppdraget på det ena stället är slutfört går läkaren vidare till nästa.
Blir stafettläkare i Norge – hur går det till?
Det enklaste sättet att komma i gång med att arbeta i Norge är att vända sig till ett bemanningsföretag. Enligt ett exempel från ett sådant företag behöver man fylla i en del av sina personuppgifter, så som telefonnummer och e-postadress, men även om man har någon speciell kompetens inom läkaryrket och hur länge man haft sin legitimation.
Vad krävs för att få ett uppdrag?
För att arbeta i Norge krävs egentligen bara en giltig läkarlegitimation. Med hjälp av det bemanningsföretag man valt kan man sedan få hjälp med det administrativa som kan behövas för att komma i gång med arbetet.
Hur länge pågår ett uppdrag?
Längden på uppdrag kan variera – en del varar i flera år medan andra endast består av enstaka arbetspass. Den som valt att söka uppdrag i Norge via ett bemanningsföretag kan få hjälp att hitta lämpliga uppdrag utifrån behov och önskemål. En del erbjuder även hjälp med att lösa boendesituationen under tiden som ett uppdrag pågår.
Hur mycket skiljer sig lönen jämfört med att jobba i Sverige?
En anledning till att många väljer att jobba som stafettläkare i Norge, eller som stafettläkare över huvud taget, är att lönen generellt är högre. Det är svårt att säga exakt hur mycket lönen kan skilja sig jämfört med att jobba i Sverige och det är flera faktorer som avgör lönen, så som:
- Hur lång erfarenhet läkaren har
- Vilken kompetens denne besitter
- Uppdragets omfattning och längd
- Uppdragets placering