Mät barnens fötter för att hitta rätt sko

Det absolut bästa sättet att hitta rätt storlek på barnskon är att mäta barnens fötter och utgå från dessa mått. Barnen växer så snabbt att det dumt att förlita sig på storlek och dessutom är många barnskor mycket olika gällande dess storlek trots att de har samma storleksnummer.Det är vanligt att barnens fötter inte växer helt i samma takt vilket innebär att man behöver mäta båda för att kunna köpa rätt skostorlek. Utgå ifrån den största foten och välj gärna lite större om det är en vintersko.

För de med barn finns en hel del barnskor att välja bland. Här finns ett stort utbud snygga och bra skor för små fötter och för varje säsong.

Med mätsticka

Klart enklast är att mäta med en mätsticka. Det är ett mätverktyg som är speciellt konstruerat för att mäta fötter och skor. När barnets fot ska mätas används delen som ser ut som ett skjutmått som ramar in foten. Vissa har istället ett slags måttband som barnet ställer foten på. Oavsett är det mycket enkelt att läsa av.
Tryck sedan ner andra sidan av stickan i skon sakta. Den skjuts då ihop till den passar i skon och därmed kan man därefter läsa av skons längd.

Utan mätsticka

Sätt barnets fot på ett plant underlag mot en vägg. Lägg sedan en bok eller något annat rakt i 90 grader från tårna och åt sidan. Mät sedan från väggen till boken. Att försöka mäta från häl till tår är överlag annars svårt då foten inte är symmetrisk.
Att tänka på:

Marginal

Köp en barnsko som är ungefär 1,2-1,6cm längre än barnets fot. Är det gummistövlar, kängor eller liknande som ska köpas in rekommenderas en marginal på 2cm. Det sista eftersom man ofta har en sula eller en tjockare strumpa när dessa skor används.

Mät ofta

Barnet växer ofta snabbare än vad man som förälder tänker på. Mät därför barnets fot inför varje säsong och gärna efter. Se till att alltid ha passande skor då barnet inte alltid själv uppmärksammar om skon sitter för hårt eller löst.