Stor elförbrukning

Du sitter i soffan. Ditt favoritprogram har just tagit slut, och du känner för en tupplur. Du skruvar ner ljudet på TV:n för att kunna sova ostört. Sen när du vaknar känner du för en smörgås – du går ut i köket och tänder taklampan. Du lämnar kylskåpsdörren öppen för att lättare kunna komma åt ingredienserna. Trots taklampan känns det mörkt – så du tänder lamporna under skåpet. När mackan är uppäten ska du dusha. Och visst är det skönt att bara stå och låta vattnet rinna över sig i flera minuter?
Känner du igen dig? Då är det dags att tänka om!

Ett kärleksbrev till Moder Natur

Vi måste alla ta hand om vårt hem, Jorden. Genom att vara energimedvetna kan vi i praktiken visa hur mycket vi älskar den vackra naturen som omger oss. Och det är inte alls svårt att spara på energi – i scenariot som beskrivits ovan skulle du ha kunnat:

  • Stänga av TV:n i stället för att skruva ner ljudet.
  • Endast tända skåpbelysningen.
  • Stänga kylskåpsdörren under tiden som du arbetar.
  • Stänga av varmvattnet när du tvålar dig eller inte direkt står under vattenstrålen.

Genom att göra ditt bästa för att minska din energiförbrukning kan du hjälpa till att ta hand om miljön – för att inte tala om hur mycket detta hjälper din ekonomi.

En investering som lönar sig i längden

Det går också att ändra på vissa saker hemma för att minska energiförbrukningen och bidra till en hållbar samhällsutveckling. Tänk på följande tips:

  • Byt ut glödlamporna mot lågenergilampor – de drar betydligt mindre el.
  • Skaffa effektiva solskydd och försök att minimera värmeavgivningen från elektriska apparater i stället för att använda komfortkyla på sommaren.
  • Installera en grenkontakt för datorn – eftersom apparater i stand-by-läge fortfarande drar ström är det en bra idé att bara dra ut kontakten när du stängt av den.
  • Se till att alla fönster är ordentligt isolerade – och spara på värmen vintertid.

Det kan kosta pengar att ändra på dessa detaljer – men kom ihåg att det kostar ännu mer att inte göra det. Genom att förvandla ditt hem till en miljövänlig oas minskar du energiförbrukningen avsevärt mycket – och med detta sjunker också energikostnaderna för månaden. Många bäckar små… Det lönar sig i längden!