Gör-det-själv inbrottslarm

När många hör ordet inbrottslarm tänker säkert de flesta på något av de större bevakningsföretagen. De som har reklamer på tv eller vars dekaler du har sett hundratals gånger. Det finns dock andra alternativ.

Var hittar man komponenter till inbrottslarm?

Går du till en vanlig teknikaffär kan du många gånger hitta larm där. För ett par tusenlappar går det att få tag på enklare kit som innehåller bland annat magnetlarm och rörelsedetektorer. Ofta kan du behöva köpa till extra dock, då det inte är ovanligt att det bara ingår ett magnetlarm och en rörelsedetektor. Bor du i en lägenhet några våningar upp kan detta kanske räcka, men planerar du att skydda ett hus behöver du betydligt fler. Tänk på att tjuvar sällan tar sig genom dörren utan att även dina fönster behöver vara larmade.

Att söka online efter delar till inbrottslarm kan vara ännu ett billigare alternativt. Kolla gärna in forum där andra beskriver hur de har gjort. Tänk på att även kolla på engelska ifall du inte hittar tillräcklig med information på svenska.

Även vissa bevakningsföretag säljer inbrottslarm utan månadsavgift. Vilket i princip innebär att de bara säljer larmdelarna.

Att tänka på

När du installerar själv, tänk på att du inte gör det för enkelt för tjuvarna att sabotera dina larm. Sätt dem på ett sådant sätt att de blir tillräckligt svåra att nå, för att något annat larm ska ha hunnit larma till dig. Speciellt centralenheten och liknande bör du placera på ett ställe som inte syns direkt när man kommer innanför dörren. Det får inte vara för otillgängligt eftersom du också ska kunna få tag på det för att larma av, men placera det så att någon som inte vet var det sitter kommer att behöva att leta efter det.

Bor du långt ifrån ditt hem kan det vara bra om du pratar med grannarna för att de ska kunna hålla öronen öppna ifall ditt hus börjar larma.

Se till att ditt inbrottslarm har extra batterier som håller i tolv timmar. Ifall strömmen skulle gå utan din vetskap, blir ditt hem plötsligt olarmat. Därför är det viktigt att alltid ha koll på batterierna.

Tänk på att du köper bra produkter. Ibland kan man lockas att köpa det absolut billigaste men fungerar de inte som de ska när de behöver är det ändå förlorade pengar och kanske till och med värdesaker. Sök online efter recensioner av larmdelarna och se vad andra har sagt om det.

När du inte väljer ett inbrottslarm som är kopplat via ett bevakningsföretag, tänk på att du kanske inte får några fördelar med din försäkring. Dubbelkolla vad som gäller med ditt försäkringsbolag innan du köper något.