Larm – ett skydd för ditt hem

Larm – ett skydd för ditt hem

Oavsett vilken typ av bostad du har så finns det larm som erbjuder både inbrottsskydd, vattenskydd och brandskydd för att öka säkerheten i din bostad. Vilken typ av larm du än väljer så har larmet en viktig förebyggande funktion: att få tjuven att inte välja just ditt hus.

Larm för villa och radhus

Om du bor i villa eller radhus är det viktigt att du väljer ett larm med vibrationsdetektor. Vibrationsdetektor är en ny teknik som triggar larmet så fort ett inbrottsförsök påbörjas på ett fönster eller en dörr. Med den gamla tekniken så aktiverades larmet först när en inkräktare redan tagit sig in i bostaden. Larmet bör kombineras med säkra lås och dörrar och betydelsen av grannsamverkan kan inte underskattas. Meddela alltid dina grannar när du reser bort och be dem hålla lite extra koll på din bostad under tiden du är borta.

Larm för lägenhet

Det är lätt att invaggas i en falsk trygghet när man bor i lägenhet. Många tror kanske att bostadsrättföreningen eller hyresvärden ansvarar för säkerheten men så är inte fallet, det är du själv som måste ta de åtgärder som behövs för att du ska känna dig trygg i din bostad. Inbrotten i lägenheter ökar faktiskt alltmer till skillnad från inbrotten i villor. Därför skaffar sig fler och fler larm för att öka tryggheten. I de flesta fall är det enklare att skydda en lägenhet jämfört med ett hus eftersom det inte är lika enkelt att ta sig in en lägenhet (så länge den inte ligger på markplan). Annars fungerar ett lägenhetslarm ungefär på samma sätt som ett villalarm men har inget skalskydd, alltså inget yttre skydd av fönster och dörrar. Däremot är det viktigt att balkongdörren har ett lås som öppnas med nyckel, de låsen är nämligen svårare att bryta upp.

Smarta lösningar för ditt hem

Allt fler produkter och tjänster i hemmet blir smarta och utvecklas för att förenkla ditt liv och din vardag. En trend som fler och fler larmleverantörer hakar på är att bygga ut larmtjänsterna med så kallade ”smarta hemtjänster”. Det innebär i praktiken att man kopplar larmet exempelvis till fjärrstyrda eluttag eller fjärrstyrda lås. Tack vare den nya larmtekniken kan du ha koll på när barnen kommer hem från skolan, att det inte blir för hög luftfuktighet i källaren eller när värmen behöver sättas på i sommarstugan. Den nya generationens aktiva larm kan även berätta för dig om du släckt alla lamporna hemma eller om spisen står på.