De vanligaste könssjukdomarna i Sverige

De vanligaste könssjukdomarna i Sverige

Sverige är relativt skonat från svåra könssjukdomar, så som HIV till exempel. Naturligtvis förekommer det även här, men i betydligt mindre utsträckning om man jämför med många andra länder. HIV, precis som många andra könssjukdomar, kan vara svåra att märka av. Åtminstone till en början. I många fall får man knappt några symptom alls, vilket gör det viktigt att testa sig med jämna mellanrum. En del kan tycka att det är genant att gå och testa sig, och föredrar därför självtester, som kan skickas hem till brevlådan. Nedan kan du läsa mer om vanliga könssjukdomar i Sverige (utan inbördes ordning).

Klamydia

Klamydia smittar genom olika typer av sex och samlag och är en av de mest förekommande könssjukdomarna i landet. Det är relativt enkelt att bota med en antibiotikakur, men sjukdomen kan vara svår att upptäcka. De flesta känner av en svidande känsla när man kissar, men vissa märker ingenting över huvud taget. Om sjukdomen inte behandlas kan den orsaka infertilitet på lång sikt. Den som vill vara på den säkra sidan kan enkelt beställa hem självtester för att förvissa sig om sitt tillstånd, genom att det blivit så enkelt med klamydiatest finns det ingen anledning att gå och vara orolig.

Kondylom

Kondylom är en relativt vanlig könssjukdom, precis som klamydia, men den är också samtidigt svår att skydda sig mot. I många fall är kondom inte ett tillräckligt bra skydd. Svårigheten att skydda sig är en starkt bidragande orsak till att många väljer att vaccinera sig mot viruset. Givetvis måste vaccinet tas innan man har fått viruset i kroppen. Sjukdomen upptäcks ofta genom att vårt uppstår runt könsorganet. Behandling sker med medicin mot könsvårtor, som normalt är receptbelagd. Det är viktigt att känna till att alla vårtor inte är farliga. Det finns över 100 olika typer av viruset, varav vissa är farliga medan andra är harmlösa. De farliga typerna kan till exempel orsaka livmoderhalscancer. Det finns självtester som kan ge dig svar på om du har kondylom eller inte. Visar dessa positivt behöver du kontakta vården.

HIV

Att leva med HIV idag behöver inte vara alltför svårt, jämfört med hur det såg ut för bara 20 – 30 år sedan. Idag finns förhållandevis effektiva bromsmediciner som gör det möjligt att fortsätta leva sin vardag. Ännu finns inget botemedel eller vaccin, så det är av hög vikt att man upptäcker sjukdomen så tidigt som möjligt. Vanliga symptom är att man blir febrig, får ont i halsen, olika typer av hudutslag samt svampinfektion i munnen. En del väljer att beställa hem självtester för att vara säkra, precis som man kan göra för klamydia eller kondylom.