Vad skiljer billiga mobilabonnemang från dyra?

Ett mobilabonnemang kan kosta 399 eller 99 kronor i månaden – prisskillnaden kan med andra ord vara stor men vad är det egentligen som skiljer billiga mobilabonnemang från dom dyra?

Billiga mobilabonnemang har lägre surfmängd

Surfen är den faktor som påverkar hur mycket ett mobilabonnemang kostar mest. Vissa av alternativen i tabellen över billiga mobilabonnemang på Billigasteabonnemang.se har därmed en mindre surfmängd och det är inte helt ovanligt att hitta abonnemang som kostar runt en hundring i månaden eller till och med ännu mindre. En av dom ”lågprisoperatörerna” erbjuder abonnemang med olika surfmängd, där priset ser ut enligt följande:

 

  • 3 GB – 100 kr i månaden
  • 6 GB – 130 kr i månaden
  • 10 GB – 170 kr i månaden

 

10 GB surf motsvarar ungefär 20 timmars streaming av film och video, 100 timmars streaming av musik eller 160 timmars ”vanligt” surfande. 10 GB räcker alltså till ganska mycket och för den som har ett Wifi att koppla upp sig till i hemmet, på jobbet eller i andra offentliga miljöer kan det räcka gott och väl med en mindre mängd surf.

Fler likheter än skillnader

På det stora hela så är det egentligen bara surfmängden som skiljer billiga mobilabonnemang från dom dyra. Surf kostar helt enkelt och utöver just det finns egentligen inte så stora skillnader.

 

Dessa billiga alternativ finns hos både stora och små operatörer men vissa kallas ibland för lågprisbolag. Att dessa kan erbjuda lägre priser än andra beror bland annat på att dom hyr in sig på befintliga nät i stället för att lägga pengar på att bygga och underhålla egna.

 

Många av lågprisbolagen som erbjuder väldigt billiga mobilabonnemang ser till att skala ner på kostnaderna – till exempel genom att endast erbjuda kundtjänst via chatt eller e-post. Det finns inga fysiska butiker som kräver dyra hyror eller personal och företagen är ofta ganska ”basic”.

 

Trots det är dom väldigt populära, framför allt bland ungdomar, studenter och pensionärer med begränsad ekonomi. Det faktum att dessa operatörer använder sig av samma mobilnät som dom stora operatörerna gör att dom på inget sätt egentligen är sämre än andra alternativ, utan kan fungera minst lika bra för den som inte vill lägga hundratals kronor i månaden på sitt abonnemang.

 

Den som är villig att dra ner på surfen kan kort och gott spara mycket pengar – utan att det påverkar täckning och andra viktiga funktioner.