Välj rätt cykelhållare för dragkrok – Utifrån Thules sortiment

Välj rätt cykelhållare för dragkrok – Utifrån Thules sortiment

Thule är ett stort märke inom kvalitativa och funktionella cykelhållare. Överlag har de fokus på produkter som gör att man ”får med sig” det man behöver. I utbudet finns exempelvis cykelhållare, cykelvagnar, bärstolar, ryggsäckar och mobilskal.

Oavsett vilken produkt som ska köpas in finns flera olika modeller att välja på. Vi ser på vilka skillnader som finns på dessa cykelhållare och därmed vilken som passar bäst vid olika behov och tillfällen. Thule har cykelhållare som kan monteras på taken, på bakluckan och på dragkroken. Här ligger däremot enbart fokus på de som monteras på dragkroken.

Antal cyklar

Många tillverkare av cykelhållare gör modeller som antingen tar 1 eller 2 cyklar. Thule har däremot valt att göra större modeller vilket innebär att deras cykelhållare, som monteras på dragkrok, kan ha 2 – 4 cyklar på sig.

Upphängning eller plattform

En annan punkt som skiljer modellerna åt är om cyklarna hängs upp (upphängning) eller fästes på en plattform. Vid upphängning är det en cykelhållare som känns igen på utseendet från ”billigare modeller” som kan köpas på bensinstationer och byggvaruhus. Det som däremot skiljer Thule mot andra märken är att man har ett större fokus på kvalité och olika funktioner. Som tidigare nämnts finns det exempelvis ofta plats för 4 cyklar.

Med plattformsmodellerna skapas istället en plattform bakom dragkroken. Istället för att hänga upp cyklarna så ställs de istället på denna plattform. En fördel är att lastkapaciteten blir mycket hög och man kan därmed transportera mountainbikes eller elcyklar.

Väljs plattformsmodellen skapas ytterligare en fördel. Det är nämligen möjligt att tilta denna plattform vilket gör att bakluckan kan öppnas även om cyklarna sitter på hållaren. Detta är inte möjligt om man väljer en cykelhållare med upphängningsfunktion.

Prismässigt är det däremot ganska stor skillnad mellan dessa två olika modeller. Plattformsmodellerna kostar mellan cirka 3000 kr och 7000 kr medan upphängningsmodellerna kan köpas för ca 1500 kr. Det är helt enkelt en mer avancerad konstruktion med plattformen. Men då får man även mer funktioner så som enkel lastning och tillgång till packningen som finns i bakluckan.

Kompatibel för elcyklar

Nackdelen med elcyklar är dess tyngd. Det är inte något man behöver ta hänsyn till när man cyklar. Men när cykeln ska transporteras är det absolut något att tänka på. Thule rekommenderar inte upphängda cykelhållare när det kommer till elcyklar. Då ska istället en plattformsmodell väljas.