Bröllopsplanering – Med fokus på minnen

Ju fler saker som kan ordnas långt före bröllopsdagen desto bättre. Det kommer ändå vara fullt upp de sista veckorna. En sak som därmed står tidigt på listan för bröllopsplanering är val av fotograf samt beslut kring hur man vill göra med foto/film eller annan dokumentation.

Välj bröllopsfotograf

Ta er tid att välja bröllopsfotograf. Det handlar inte om att ”hitta någon som kan ta bilder” utan att jämföra och välja den fotograf som tar bilder som ni gillar. Har personen fotat på bröllop förut kan ni titta på dessa bilder och avgöra om det är den stilen ni söker. Överlag handlar bröllopsplanering om att hitta den röda tråden genom hela bröllopet och det gäller därmed även fotografering. Ett komplement till fotografering är att en eller ett par personer filmar bröllopet. Vid filmning bör man däremot tänka på att minst ha två kameror eftersom filmen annars kommer upplevas mycket stel. Vill ni ha två som filmar och en som fotograferar? Eller räcker det med enbart foto?

Välj en reservfotograf

A och O inom bröllopsfoto är att ha en god planering – och en reservplan. Vad händer exempelvis om prästen blir sjuk dagen före vigseln eller om fotografen ramlar och bryter armen. Att snabbt hitta nya personer som kan hjälpa till skapar stressiga och dåliga beslut. Då är det betydligt bättre med en back-up plan. Framförallt gäller det fotografering då det knappast är lätt att hitta en ny fotograf på kort varsel.

Minnen från vigseln och festen

Hur vill ni minnas ert bröllop? Är det enbart vigseln som ska fotograferas eller även festen? Er bröllopsplanering bör alltid luta sig mot en budget och frågan är om ni har råd att ha fotograf både på vigseln och på festen. Kanske är inte kravet lika högt på de foton som tas på festen. I så fall finns några enklare och billigare lösningar. En lösning är att lägga ut engångskameror på borden. Gästerna kan därmed ta bilder ”lite hur som helst” vilket brukar skapa originella och unika bilder. Däremot är risken att alla gäster inte fastnar på bild. Kombinera gärna med att någon vän tar bilder på festen genom att låta alla gäster bli fotade i små grupper varpå de sedan kan skriva en hälsning en gästbok. Enkelt och smidigt sätt att verkligen minnas vilka som besökte festen.