Bra tips för en bättre upplevelse i din bastu

Bra tips för en bättre upplevelse i din bastu

Att bada bastu är en konst – i alla fall om man ska göra det på rätt sätt. Det är lätt att bli uttråkad eller rent av för varm och då är det också lätt hänt att bastun blir ett förråd istället för en skön plats för avkoppling. Nedan följer några bra tips för dig som vill ha en bättre upplevelse, och därmed kunna bruka den på det vis den förtjänar!

Anpassa temperaturen

Det största misstaget bland dom som vill lära sig att bada bastu är att ha alldeles för hög temperatur. Ingen nybörjare kan kliva in i en för varm bastu och sedan sitta där och njuta. Det är bättre att börja försiktigt och sedan öka värmen allt efter att man klarar av det – och dessutom tycker att det känns behagligt. Få saker kan förstöra upplevelsen så mycket som för höga temperaturer.

Använd vatten

Vatten ska kastas på aggregatet för att man ska få en bättre luftfuktighet i bastun. Det ger ofta en skön känsla men tänk också på att det kan höja temperaturen något. Vatten ska dock inte bara kastas på dom heta stenarna, utan se också till att dricka ordentligt både före och under själva bastningen. Man svettas väldigt mycket när man sitter i en het bastu, och för att inte börja må dåligt är det viktigt att sköta om vätskebalansen.

Kyl ner dig

För den som gillar att spendera timmar i sin varma bastu är det särskilt viktigt att kyla ner sig mellan varven. Ta en kalldusch eller varför inte vara lite mer vågad och rulla dig i snön? Finns en isvak i närheten är även det en upplevelse som förvisso kan verka lite läskig men som garanterat kommer att bjuda på en annorlunda upplevelse för både kropp och själ.

Köp dofter till din bastu

Visste du att det finns speciella dofter som är framtagna för att använda i just vid bastubad? Med oljor som doftar björkskog, granris, vanilj eller fräsch citrus är det enkelt att förändra upplevelsen i bastun från gång till gång. Dessutom är det billigt och kan liknas vid aromaterapin som finns på span!

Andra roliga och bra tips:

  • Prova den klassiska björkruskan – det ger en bättre blodcirkulation
  • Ha balsam i håret när du bastar
  • Ät inte precis innan du stiger in