Din första cykelvasa

Din första cykelvasa

När du för första gången ställer upp i Cykelvasan kanske du tror att tävlingen går ut på att trampa hårdast på pedalerna. Ett cykellopp handlar dock mer om psykologi, skicklighet och tur. Du bör inte förvänta dig att vinna första gången du ställer upp i ett lopp, utan du bör istället försöka ta dig igenom banan och lära från de mer erfarna cyklisterna, både på och utanför banan. Här får du några tips för att lyckas bättre första gången du deltar i Cykelvasan.

Innan Cykelvasan

Innan loppet bör du checka in, sätta på dig din nummerlapp och förbereda din cykel för tävlingen. Cirka 30 minuter före starten börjar du värma upp på cykeln. Försök under denna tid att se var de olika stödfunktionerna är belägna samt var mållinjen är. Det är viktigt att du bär din cykelhjälm, vilket är en regel och inte valfritt. Ta dig till starten åtminstone 10 minuter innan loppet börjar, och lyssna noga på de instruktioner som ges av arrangören.

Under Cykelvasan

Du behöver inte gå ut alltför hårt i början, utan låt hellre en klunga bildas framför dig. Tanken är att du ska kunna hänga med bakom en grupp cyklister samtidigt som du trampar så lite som möjligt. Förhindra att en lucka bildas mellan dig och cyklisterna framför om du vill försöka få en bra placering. Genom att hänga på klungan kan du spara energi och passera de cyklister som släntrar efter.

Det viktigaste är att du håller dig lugn och avslappnad. Ett cykellopp går ofta till på något av följande två sätt: Antingen sticker en mindre grupp cyklister iväg från övriga deltagare och tävlar sinsemellan om de ädla placeringarna, eller så håller hela klungan ihop och spurtar tillsammans mot mållinjen. Du kan öka dina vinstchanser genom att öka takten när andra är trötta, till exempel i uppförsbackar.

Efter Cykelvasan

Efter loppet är det vanligt att resultaten visas i närheten av det område där du registrerade dig före loppet. När du har kommit i mål bör du också tänka på att få i dig näring och dricka, så du fyller på dina depåer och inte blir uttorkad.