Kreatin kan förbättra din hälsa

Kreatin kan förbättra din hälsa

Kreatin är ett av de kosttillskott som har studerats mest av forskare genom åren. Det är ett ämne som är känt för att kunna öka din styrka och kraft. Kreatin är inte bara ett av de mest beprövade utan även ett av de bästa kosttillskotten en person som idrottar eller tränar kan ta. Här går vi igenom några av de många fördelarna med detta kosttillskott.

Kreatin finns i kött och fisk. Ett halvt kilo nötkött innehåller ungefär 1-2 gram kreatin. Kroppen producerar dessutom cirka 1-2 gram kreatin per dag på egen hand. Eftersom de flesta livsmedel som innehåller kreatin består av kött, tros vegetarianer ha en mindre andel kreatin lagrat i sin muskelvävnad än köttätare.

Oavsett om du äter kött eller inte bör du ta kreatin som ett kosttillskott. En vanlig rekommendation är att du bör börja med att ta 0,3 gram kreatin per kilo kroppsvikt i 5-7 dagar. Det kan till exempel röra sig om att du tar 5 gram kreatin fyra gånger om dagen under den inledande veckan. Därefter tar du 3-5 gram per dag för att hålla lagren påfyllda med kreatin.

Så förbättrar kreatin din hälsa

Kreatin kan på flera olika sätt förbättra din hälsa:

  • Din prestationsförmåga kan öka när du tar kreatin som ett kosttillskott. Att kreatin kan öka din förmåga i bänkpress och göra din sprint mer explosiv känner de flesta till. Denna ökade förmåga kan även leda till ett förbättrat självförtroende, vilket i sig ökar din prestationsförmåga ytterligare.
  • Din lipidmetabolism kan förbättras när du tar kreatin. Forskning på området visar att kreatin kan minska det totala kolesterolet, även den typ av kolesterol som ofta benämns som det dåliga kolesterolet. Det återstår fortfarande en hel del forskning på kreatin och dess koppling till lipidmetabolismen, men i framtiden kommer vi förhoppningsvis att lära oss mer om detta.
  • Kreatin kan motverka hjärtsvikt. Kreatin kan lindra symptomen på hjärtsvikt, om man ska tro en studie som visar att kreatin som kosttillskott kan öka träningsförmågan hos patienter med hjärtsvikt.
  • Kreatin kan motverka muskeldystrofi. Vissa studier tyder på att kreatin som kosttillskott kan öka muskelstyrkan och underlätta de dagliga aktiviteterna för patienter som lider av muskeldystrofi.

Utöver kreativ finns andra kosttillskott som kan hjälpa dig förbättra hälsan, sund kost och bra val av kosttillskott kan hjälpa din träning att bli ännu effektivare.