Information om specialisttandvård

Är du i behov av information om specialisttandvård? Här försöker vi bena ut några vanliga funderingar kring ämnet.

Vad behöver du för information om specialisttandvård?

Det finns många typer av områden när det kommer till specialisttandvård. Vanliga exempel är:

  • Käkkirurgi – för att behandla problem i käken.
  • Tandlossningsproblematik – för att behandla tandlossning och infektioner.
  • Bettproblematik – för att behandla smärta till följd av bettproblematik.
  • Rotbehandling – För att behandla problem i tandens rot.
  • Tandreglering – För att korrigera tändernas position.

Beroende på situation och problematik kan man behöva olika information om specialisttandvård. En sak som är säker är att man hamnar inom den typen av vård när inte den vanliga tandvården räcker till. Gemensamt är även att de allra flesta söker information om specialisttandvård för att de har en oro inför att behandlingen kan bli dyr.

Det finns ekonomisk hjälp att få för tandvårdskostnader

Viktigt att komma ihåg för att lugna oron kring höga kostnader är att det finns bidrag och avdrag man kan göra för att hålla nere kostnaden. Man ska aldrig dra sig för att besöka en tandläkare på problemet kan förvärras.

Be om alternativa lösningar – Det går att be om alternativa behandlingar för att försöka hålla nere på kostnaden. Rådfråga din tandläkare om vilka alternativ som hade varit möjliga för dig och din ekonomi.

Ansök om lån eller delbetalning – Det går att ta lån för kostnaden eller delbetala beloppet för att underlätta betalningen av behandlingen.

Använd ditt tandvårdsbidrag – Det finns ett allmänt tandvårdsbidrag som man får av Försäkringskassan. Beloppet varier beroende på din ålder.

För att inte behöva hamna i sitsen där du behöver söka information om specialisttandvård igen är en enkel åtgärd att regelbundet ta hand om sina tänder. Det gör du enklast genom att regelbundet borsta dina tänder, använda tandtråd och undvika att äta och dricka sådant som kan fräta på tänderna. Även rökning är en bov när det kommer till dåliga tänder.

Alla kan såklart inte rå för att de är i behov av specialisttandvård, många gånger kan det handla om skador i samband med en olycka, andra typer sjukdomsfall eller medfödda fel.

Specialistvården består av duktiga professionella specialister inom tandvård och är en viktig avlastning för tandvården i stor. Du ska känna dig trygg när du får hjälp att komma tillrätt med dina problem.