Lär dig städa som proffsen

Lär dig städa som proffsen

Väntar man för länge med den där storstädningen, som man gärna gör, så blir det plötsligt ett stort, jobbigt och ganska tidskrävande projekt. Smutsen har fått fäste och blir svårare att få bort – men om du lär dig städa som ett proffs flyter det på lekande lätt! Här får du dom bästa tipsen för snabb, enkel och effektiv städning.

Allmänna städtips

Lär dig städa som proffsen genom några grundläggande kunskaper. Att städa är förvisso inte så svårt – men det finns flera knep som underlättar arbetet. En av dessa saker är att alltid ha rätt städutrustning hemma, så som

  • Microfibertrasor
  • Rengöringsmedel (eller ättika och bikarbonat, mer om det senare)
  • Diskborstar
  • Tandborstar (ja, tandborstar!)

Ett annat bra städtips är att städa efter ett schema, på så vis behöver det aldrig bli sådär smutsigt och igengrott som det kan bli för den som väntar lite för länge. Sedan är det bra att veta vilken ordning som är bäst, och när det gäller städning finns en oskriven regel som säger att man alltid ska börja uppifrån (tak, väggar) och jobba sig nedåt mot golvet.

Lär dig städa i badrummet

Badrummet är kanske det rum som tar längst tid att städa – lär dig städa ”rätt” även här, som om du inte hade gjort annat förr. I badrummet samlas gärna damm och kalkrester på ställen som är svåra att komma åt och det är här tandborstarna kommer in i bilden.

Köp på dig ett gäng billiga tandborstar och ha dom till städning, och enbart till städning. Dom små borstarna är perfekta för att komma åt där det är smått och trångt, samt vid rengöring av kakelfogar.

Ett bra ”lär dig städa tips” för badrummet, som en del proffs använder sig av är att använda ättika och bikarbonat istället för starka rengöringsmedel i badrummet. En blandning av ättika, vatten och några droppar diskmedel fungerar ofta bättre än rengöringsmedel och är dessutom mycket billigare och bättre för miljön.

Ättiksblandningen är bland annat effektiv mot kalk och envisa fläckar och det gäller även med bikarbonat. Blandar man en pasta av bikarbonat och vatten kan man enkelt få bort smuts som kalk som lagt sig till exempel i kakelfogarna.

För riktigt envisa kalkrester runt kranar och rör kan man använda ren ättika som får stå och dra ett tag. Efter 20–30 minuter är det bara att torka bort!