Vad är en elcykel och hur skiljer den sig åt från en vanlig cykel?

Vad är en elcykel och hur skiljer den sig åt från en vanlig cykel?

En elcykel är en cykel med elmotor som ger extra kraft när du trampar på pedalerna. De flesta elcyklar saknar ett gasreglage och hjälper dig inte så länge du själv inte trampar. För att ta dig uppför uppförsbackar behöver du alltså trampa en del själv, men du kommer få draghjälp av din elcykel. Elcyklar har ofta en särskild ram och komponenter som kan hantera den extra påfrestning som den tyngre och mer kraftfulla drivlinan innebär för cykeln.

Vad skiljer då en elcykel från en vanlig cykel? Elcykeln är tyngre, kostar lite mer och är dessutom mer komplex än en traditionell cykel. Det kan vara till din fördel, men också till din nackdel om batteriet skulle ta slut när du befinner dig långt från hemmet eller behöver lite extra kraft. Det är inte ovanligt att en elcykel väger så mycket som 15 kg. Det innebär förstås att den kommer vara tyngre att ta sig uppför en backe med om du inte får hjälp av elmotorn.

Reparation av elcyklar

När din elcykel behöver repareras kan det vara bra att känna till att cykelns delar ofta är lite dyrare än de delar som sitter på en vanlig cykel. Vanliga cykelverkstäder kan inte heller hjälpa dig om du har problem med motorn eller batteriet. Det innebär att du istället måste uppsöka den butik som du köpt cykeln av, eller hoppas att det finns en återförsäljare i närheten du kan få hjälp hos.

Fördelen med elcyklar

Elcyklar är utmärkta fordon när det gäller att bära packning och att ta dig längre än du vanligtvis cyklar. Du kan få mer tid i nedförsbackar på en dag än vad en mountainbikecyklist som ägnar sig åt downhill får.

Även om elcyklar inte spräcker ljudbarriären, kan de ofta nå hastigheter på uppemot 25 kilometer i timmen. Elcykeln är varken en moped eller en motorcykel, utan en vanlig cykel med lite extra kraft. Hur mycket kraft din cykel har beror dels på motorns kraft och dels på batteriets kapacitet. Shimano STEPS-batterierna har till exempel 400 wattimmar.